Bugün sizlere raspberry pi’ye meşhur torrent istemcilerinden transmissionu servis olarak kurup web arayüzünden nasıl çalıştıracağınızı anlatacağım.
Transmission
Transmission, açık kaynaklı ve çoklu platformlarda (linux, mac, unix vb.) ve wd mybook gibi gömülü sistemlerde çalışabilen, kaynak tüketmeyen, temiz bir arayüze sahip bir bittorrent istemcisidir. Raspberry Pi kullanırken şimdilik tercihim bu istemciyi kullanmaktan yana, zira denediğim diğer istemci deluge belki web arayüzü olarak gelişmiş olmasına rağmen çok hantal idi. (servisi başlatınca %84 işlemci yiyordu, transmission beklemedeyken %1-%2 civarı tüketim yapmakta
Kurulum
Transmissionın oldukça basit bir kurulumu var. Tek yapmanız gereken paketleri kurup birkaç satır değişiklik ile parola belirlemek (ve tercihen açtıktan sonra web arayüzünden indirme klasörünü belirlemek).
(Kurulumu Raspbian dağıtımı için anlatıyorum, fakat her dağıtımda çalışmalı, sadece sudo/apt-get install vs. yerine dağıtımınızdaki dağıtıma özel komutlar olacak. Kalan mantık aynı)
- Önce Transmission’u indiriyoruz. Terminali açıp şu kommutları girin:(aslında daemonu yazmaktan %100 emin değilim, gerek olmamalı ama ben işi garantiye alıyorum)
- Kurulum bitince terminalde şimdi de şu komutu çalıştırın (böylece kurulum sonrası otomatik aktif olan transmission servisi durdurulacak ve ayar düzenleme sayfasını açacağız):
- Şimdi de açılan sayfada birkaç ayar yapmak lazım. Bunlar aşağıdaki resimde seçili alandakiler:
- rpc-authentication-required: Eğer bağlandığınız zaman kullanıcı adı ve parola sormasını istiyorsanız true, istemiyorsanız false yazın.
- rpc-enabled değeri true olmalı, böylece web arayüzü ile ağdaki başka bir bilgisayardan / internetten raspberry pi ye bağlanabilir ve torrentleri yönetebiliriz.
- rpc-password kısmına parolanızı yazın. Transmission akıllı, açıldıktan sonra bu değer değişmişse şifreleyip hash saklıyor bu değeri, böylece parolanız güvende oluyor.
- rpc-port web arayüzüne hangi porttan bağlanacağınızı belirtir. (En yukardaki resme bakın)
Daha fazla ayarı giriş yaptıktan sonra web arayüzünden de yapabilirsiniz. Fakat bazı ayarlar sadece settings.json üzerinden yapılmakta. Tüm komutların listesi için orijinal döümantasyon sayfasına bakabilirsiniz.
Alternatif olarak şu komutla da çalıştırabilirsiniz:
Kaynak: raspberrypi.gen.tr